返回

做父母都要學,唔好錯過同初生BB既親子時光

 

好多人都話係香港做父母首先要準備好600萬,但其實除左財政上既支持,小朋友成長中最需要既始終都係爸爸媽媽既愛同關懷。今期BP Magazine就特別邀請2位係小朋友未出世已經對佢地愛護十足既爸爸媽媽Brett 同Victoria同大家分享一下佢地既經歷。

 

 記=小記  B=Brett (爸爸),  V=Victoria (媽媽)

 

 

 記: 係知道有左Jessie之後,有冇特別去做咩準備?

 

 

V:有呀,Jessie係第一胎我地2個咩都唔識,本身我地都係全職做野,又冇屋人可以幫手照顧,我地除左特別請左個工人姐姐之外,我同老公都去左上實習照顧初生BB既課程。                                                           1 (1).JPG 

 

 

 記: 其實都請左工人點解仲要自己去學?

 

1 (5).JPG  

B: 我同Victoria都覺得初生BB頭幾個月既時間好快就過,好快就會自己去探索新既野,唔會再好似之前咁依賴爸爸媽媽。我地都覺得嗰段時間好珍貴,如果可以既由爸爸媽媽全職照顧就梗係最好,但係我相信而家香港好多父母,包括我地自己都未必做到加上初生BB唔係食就訓,咁唯一可以同自己BB交流既機會就係得同BB沖涼、換片、餵奶既時間。我地盡可能都想自己做番,同BB close 啲。

V: 係呀!所以就特別去搵唔同既課程,但係醫院課程既時間通常都係平日下午,產檢已經用左好多假,所以好難會上到,時間係其中一個考慮因素。之後就係網上見到Baby Planner既新手爸媽育兒實習課程。時間係平日夜晚或者星期六、日,啱曬我地番office工既。上堂內容都好充實,除左係姑娘教之外,每堂都可以用BB公仔實習,有唔明有唔啱姑娘又會即刻指正番。

 

 

 

 記: 咁到BB真係出世,有冇一刻係覺得好在自己去左學湊BB?

 

 

V: 上堂既時候都聽過姑娘講,BB出世後爸爸媽媽都會覺得好亂,上左堂都會亂但係情況會好啲,最少你會知道自己下一步要做咩。有對比之下就會覺得上左堂係好好多。好似換片咁,上左堂我地知道抺pat pat既時候唔好掉條片,到整好曬再一次過掉。但係見到未學過既朋友,初初都整到一床都係。我地就係花左時間之前做左練習,照顧起BB上黎就快上手,可以有時間同BB玩下其他唔同既野。

1 (4).JPG

記: 暑假喇喎,有冇打算帶2位千金去邊到玩?有冇上咩暑假班?

B: 冇特別去上暑假班,都係諗住同佢地去唔同既地方玩下,接觸多啲唔同既事物。好似今日咁同佢地去新既地方,同其他小朋友玩下學下點同其他人相處。

後記:

BB很快便會長大,其實替B換片、沖涼、掃風、按摩真的充滿快樂,各位新手父母不要錯過這段親子時光。

 

最後編輯日期:2016年8月31日